5280 House Denver

Studio Completiva was approached by a young couple splitting their time between New York, Paris and Denver. They selected a site in the Highlands for its location and views of downtown.

Although the lot is three times the typical Denver lot, the house's footprint is quite small, at only 1,100 square feet. In order to take advantage of views, the bulk plane was maximized and the public areas (den, kitchen, dining & living) were placed on the top (third) level in one large space, opening to south and north, at elevation 5,280 feet. The master suite on the middle level features its own balcony, as well as a cantilevered bath with framed views, and a guest suite. The ground floor (with an office, guest and utility rooms) is carved into the earth to create an intimate patio/garden area with maximum privacy.

Details evoke a clarity of spaces and simplicity and subtlety of design. Materials (concrete, glass, steel, wood) are carefully joined and inter-related into an overall composition of landscape, building, and sky.

Anticipated completion of construction: February 2011.